Stránky

čtvrtek 6. března 2014

Lindesnes Fyr aneb nejjižnější a zároveň nejstarší norský maják

V neděli 2. března jsme měli od ESN naplánovaný výlet na Lindesneský maják (pokud to předkládám dobře). Cesta z Kristiansandu do místa určení trvala autobusem asi hodinu a půl, ale jelikož výlet nebyl vůbec drahý (50 NOK tam i zpátky), nebylo co řešit. Vyrazili jsme dopoledne a já se trochu děsila počasí, ráno sněžilo, po cestě zas pršelo. Nakonec jsme ale měli štěstí, a když nás okolo poledne vysadili u Lindesneského muzea majáku (Stiftelsen Lindesnes fyrmuseum), nepršelo. Nejprve jsme zhlédli krátký asi půlhodinový "film" o majácích v Norsku, sestavený ze snímků a starých fotek s komentářem v norštině a anglickými titulky.

Zvětšit mapu
Po filmu se nám ujala průvodkyně, ukázala nám okolí a po krátkém vyprávění nás zavedla až k majáku. Byli jsme upozorněni na silný vítr na útesech a průvodkyně nám doporučila nepřibližovat se k moři, právě kvůli silnému větru, který může člověka lehce strhnout do moře, odkud se zpět dostává jen těžko. O týden dříve se prý stalo, že někdo spadl do moře a zemřel tam. 

Zvětšit mapu

27. února 1656 byl postaven první norský maják a bylo to právě tady v Lindesnes. Maják se tehdy skládal z 30 svíček na vrcholu třístupňové věže. To však nebylo nejlepší řešení a tak byl po stížnostech námořníků po několika měsících provozu uzavřen. Kolem roku 1725 však maják začal opět fungovat.

Jméno Lindesnes pochází ze staré norštiny a znamená "kde se země propadá do moře" (where the land sinks into the sea - pro zkušenější překladatele, než jsem já :D). Pobřežní vody kolem jižního cípu Norska jsou také známé jako Bod utrpení (Suffering Point). Zde, na místě, kde se setkávají dvě moře, rozhoduje počasí o životě a smrti. (Volný překlad z příručky Lindesnes Fyr - "There's always something happening at Lindesnes light house")







Dům, kde žije rodina starající se o maják.

Lindesnes Lyr v celé své kráse :)

Maják je vysoký něco málo přes 16 metrů, to se nemusí zdát jako dostatečné, ale ve skutečnosti je ve výšce 50 metrů nad úrovní moře, takže je odtud vidět na 37 kilometrů daleko - samozřejmě za dobrého počasí. Čočka v majáku patří mezi jedny z největších. Následující fotky jsou focené z majáku.





Ten výhled byl přímo dech beroucí, obávám se, že fotka to nemůže zachytit, ale i tak jsem se snažila fotit, co nejvíc, abych si tenhle zážitek mohla připomínat. Počasí vyšlo úplně úžasně, asi to tak nevypadá, protože nesvítilo sluníčko, ale jakmile jste v Norsku delší dobu, oceníte, jaké je to skvělé, když na vás zrovna nepadají litry vody, kupy sněhu a hromady ostrých ledových jehliček. Takže je pak úplně jedno, že je zataženo, prostě jakmile nic nepadá, je krásné počasí :)





Žádné komentáře:

Okomentovat