Stránky

úterý 3. června 2014

Výlet do Grimstadu a Arendalu

Město Arendal se v poslední době stalo o něco známější, díky animované pohádce Frozen (Ledové Království), která si nicméně pouze propůjčila název pro své království. Samotné městečko v pohádce bylo ztvárněno podle Trondheimu.

A když už píši o pohádce, nemůžu zvídavého čtenáře, který Frozen ještě neviděl, ošidit o oficiální trailer :)


Na výlet jsme se vydali z Kristiansandu a po cestě jsme se zastavili i v Grimstadu, kde sídlí menší část Univerzity Agder. A tak jsme se museli podívat i tam.


Naše první zastávka - Grimstad, je poměrně malé městečko, nicméně i tam se našla turisticky zajímavá místa. Nejprve jsme se vydali k místnímu dřevěnému kostelu na Kirkeheiu (v překladu "kostelní kopec"), pak jsme zamířili na vyhlídku Binabben. Nakonec jsme se samozřejmě museli podívat i do samotného města, kde jsme viděli pomník Henrika Johana Ibsena, norského dramatika a básníka. Ibsen v Grimstadu žil od svých patnácti do zhruba dvaadvaceti let a napsal zde své první básně.

Zajímavá místa v Grimstadu

Výhled na moře z Kirkeheiy

Grimstadský kostel


Pohked z vyhlídky Binabben

Ibsenův pomník
Po prohlídce města jsme konečně zamířili do Arendalu, kde jsme dostali poměrně podrobný výklad o městě. Arendal byl v 19. století významným centrem lodní dopravy. Na bohatství získal díky těžbě dřeva, hornictví a hutnictví železa. Původní město bylo celé ze dřeva, nicméně ho zachvátil požár a zachránila se jen malá část u pobřeží, která byla tehdy oddělena od zbytku města vodním kanálem, což ji zachránilo. Budovy zde byly postaveny na jakýchsi trámech zapuštěných v mořském dně. Později se pod tyto budovy navezly kameny, především z Dánska a dnes už se tyto domy dávno nacházejí na pevné zemi. Prošli jsme tuto část města a dokonce jsme se podívali i do původní radnice - velké bílé několikapatrové (v Norsku 2. největší) dřevěné budovy, kde jsou v horním patře vystaveny obrazy všech významných bohatých osob, které se nějak podílely na rozvoji Arendalu a pomoci jeho chudým občanům. Na zdech sotva najdete volné místo, obrazy jsou všude, jeden vedle druhého. Prohlídku jsme ukončili u působivého Arendalského kostela z druhé poloviny 19. století. Přitom je to na tomto místě už třetí kostel. První kostel, ve tvaru Y byl postaven ještě před tím, než Arendal získal statut města roku 1723. Jiný, osmiboký kostel byl postaven zhruba o století později. Dnešní kostel (Trefoldighetskirken Arendal - Kostel Nejsvětější Trojice Arendal) v gotické obnově křížového kostela, byl otevřen v roce 1888.

Loděnice

Původní dřevěné budovy
Místo téhle silnice bylo dřív moře
Trefoldighetskirken Arendal



Celý výlet jsme zakončili okružní plavbou kolem Arendalu. Bohužel nás ale lehce zradilo počasí, sluníčko se schovalo a celou plavbu byla hrozná zima. Nicméně výlet to byl zajímavý, Arendal určitě stojí za navštívení :)










Žádné komentáře:

Okomentovat