Stránky

sobota 25. ledna 2014

Bydlení

Bydlení jsem si vybírala, co nejdříve to šlo, cílem bylo ukořistit to nejlevější. Takže první atribut byl jasný - cena, další důležitou roli hrála vzdálenost od školy, chtěla jsem chodit pěšky - to je nejlevnější. A tak jsme si vybrali dvě nejlevnější s tím, že nás případně mohou přesunout nebo změnit cenu. Vyšlo to tak, jak bylo v plánu. Bydlení kilometr od školy, jedno z nejlevnějších a navíc poměrně pěkné, vše vypadá jak nové :)

Jedná se o společnou kuchyň a koupelnu a pak je tu pro každého obyvatele jeden pokoj a šatna. V Norsku je samozřejmostí, že má každý svůj pokoj - jen pro sebe. Ještě jsem tu nepotkala někoho, kdo by byl ve dvou v jednom pokoji. Nakonec se asi vyplatí bydlet ve třech, protože jsou podle toho i velké společné místnosti, to je pak v koupelně i stůl s nějakou tou židlí a místnost je větší, skoro jako společenská.

Kuchyň není vůbec vybavená nádobím, ze spotřebičů tu je jen elektrický sporák s troubou a lednička. Takže je do začátku nutné koupit si vše: hrnec, pánev, talíře, misky, hrníčky, příbor. Věci jako mikrovlnka, varná konvice nebo toustovač tu také nejsou, ale čas od času se objeví nějaké takové zařízení v nabídkách na odprodej v různých facebookových skupinách pro Erasmáky... :)



Šatny, pro každý pokoj jedna, lze zamknout. V pokoji ale není skříň, což není úplně praktické, v kuchyni, z které se do šatny vchází, je celkem zima, protože profukuje mezi dveřmi z chodby (žádné těsnění tu opravdu nemají, když se za dveřmi svítí, je to skrz ně vidět), takže ani v šatně to není bůh ví jaké, takže se tam člověku po ránu opravdu nechce chodit vybírat si, co dneska na sebe.


Koupelna je opravdu malinká, ze začátku to byl celkem šok, ale člověk si zvykne. Záchod je trochu moc u zdi, umyvadlo trošku moc u záchodu. Závěs má tendenci se na člověka lepit :D ale je to o zvyku. Hlavně že teče teplá voda :)



Mají tu v každé sprše zvláštní "zařízení" - stěrku na dlouhé násadě, pro stírání vody ze země, moc zajímavé. Ale funguje to, s plísněmi se tu bojuje různými způsoby, zřejmě proto jsem nikdy nikde žádnou neviděla. V koupelně celý den běží jakýsi větrák nebo klimatizace, bůh ví, co to je, takže se tam neustále větrá. Navíc jsme časem objevili, že je v podlaze zabudované topení, to se hodí.


No a pak je na řadě můj pokoj sestávající se z nízkého konferenčního stolku a jednoho křesla, psacího stolu s dvěma policemi, židle a postele. Nábytek se samozřejmě nesmí stěhovat, takže jsem si už přesouvala křeslo, protože na místě, kde stálo, bylo úplně k ničemu. Není to špatný pokoj, jen nějakou tu skříňku by to chtělo.


V okně nejsou žádné záclony, jen závěs. To je tady v Norsku normální, že je všem vidět do domu, ale nejspíš si tu lidé do těch oken prostě nekoukají. Stejně je ale venku většinou tma, takže je kolikrát zbytečné namáhat se s rozdělávám závěsů, zvlášť když člověk za tmy vstává a za tmy chodí domů a nevlastní žádné květiny. Abych nezapomněla to malé bílé u země, to je topení, ač se nezdá je výkonné a místnost udržuje v teplotě, kterou je možné si nastavit.


Co mě tu překvapilo je židle, na první pohled se může zdát obyčejná, ale je jakási houpací. Sedadlo židle je totiž upevněné jen uprostřed, takže když si člověk sedne příliš do předu, židle ho málem vyklopí a když příliš dozadu, je to jak kdybyste padali. Zkrátka je asi nějaká zdravotní či co a člověk na ní musí sedět rovně, podobné exempláře jsem už potkala i ve škole - fascinující.


Postele tu byly základně povlečené modrým prostěradlem, pod kterým je ještě jakási vrstva chránící matraci samotnou, něco jako matracový chránič ale silnější. Asi se tu o ty matrace vážně bojí. Navíc v pokynech bylo, že postel musíme ještě jednou povléknout, což člověka napadne, ale většinou to s sebou netáhne, a tak jsem si v IKEE nakoupila bílé prostěradlo. Jinak žádné polštáře ani deky, vše se musí koupit, a tak jsem si přivezla spacák a plánuji tu v něm pět měsíců "bydlet", jsem zvědavá, jestli mě to bude celou dobu bavit, zatím až na šustění je spacák praktický a nemám s ním žádný problém :) Navíc v IKEE prodávali moc prima deku, a tak musela být má :)


A to je ten velký nákup z IKEY, moje je oranžová deka, od každého kusu nádobí jeden (talíř/miska/hrníček za 5 NOK/kus - neberte to:), sušenky na horší časy, jedno povlečení a startovní kečup :D No do začátku je to celkem útrata, ale jsou to takové ty fixní náklady, co se časem rozpočítají. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat